Συνέχεια στο «θρίλερ» της ιρανικής «εισβολής» στο Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009, 16:01
Συνέχεια στο «θρίλερ» της ιρανικής «εισβολής» στο Ιράκ
Το Ιράν παραδέχθηκε σήμερα δημοσίως ότι στρατεύματά του έχουν αναπτυχθεί σε περιοχή πετρελαιοπηγών, η οποία διεκδικείται και από το Ιράκ, αλλά αρνείται ότι πρόκειται για «εισβολή» σε ξένο έδαφος, αφού θεωρεί τη συγκεκριμένη ζώνη ως «γκρίζα».

Σύμφωνα με το αραβόφωνο, κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Alam», οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σχετικά: «Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε δικό μας έδαφος, διότι αυτές οι πετρελαιοπηγές ανήκουν στο Ιράν σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα».

Το περιστατικό συνέβη χθες και προκάλεσε σειρά αντεγκλήσεων διαμάχης σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα σε Ιράν και Ιράκ.

Αρχικά, το Ιράν αρνήθηκε εξ ολοκλήρου το περιστατικό, θέση που αργότερα ανασκεύασε και παραδέχθηκε πως περίπου 11 στρατιώτες του αναπτύχθηκαν στην πετρελαιοπηγή υπ’ αριθμόν 4 των κοιτασμάτων πετρελαίου «Φάκκα».

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, έστω και αν αυτή έχει μείνει προς το παρόν σε διπλωματικό επίπεδο, είχε αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου, οι οποίες ανέβηκαν.

Ως εκ τούτου, σήμερα εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την επιδρομή των ιρανών στρατιωτών.

Διαβάστε επίσης:
Αμφισβητείται η ιρανική εισβολή στο Ιράκ, 18 Δεκεμβρίου 2009, 18:11

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009, 16:01