Συνεχίζεται η αύξηση της εγκληματικότητας στη Λ. Αμερική

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, 23:22
Συνεχίζεται η αύξηση της εγκληματικότητας στη Λ. Αμερική
Η Λατινική Αμερική είναι η μόνη περιφέρεια του πλανήτη όπου ο αριθμός των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε από το 2000 ως το 2010, με πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Από το 2000 ως το 2010, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στην περιφέρεια αυξήθηκε κατά 11%, όταν στην πλειονότητα των άλλων περιοχών του κόσμου το ποσοστό αυτό κατέγραφε πτώση ή σταθεροποιούνταν. Μέσα σε μία δεκαετία πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσωπα σκοτώθηκαν στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική συνεπεία εγκληματικών ενεργειών», σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD).

Αυτή «η επιδημία της βίας, που συνοδεύτηκε από την αύξηση και την εξάπλωση των εγκληματικών ενεργειών, καθώς και η κλιμάκωση του αισθήματος του φόβου μεταξύ των πολιτών» καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν «σήμερα οικονομίες πιο ισχυρές, με λιγότερη φτώχεια» και παρότι η «δημοκρατία» σε αυτές είναι πλέον «πιο ανεπτυγμένη», σημειώνεται στην έκθεση.

«Μέσα στην τελευταία δεκαετία η Λατινική Αμερική υπήρξε το θέατρο δύο μεγάλων μεγεθύνσεων: αυτή της οικονομίας και αυτή της εγκληματικότητας», σημειώνεται στο κείμενο των 285 σελίδων, η οποία αποπειράται να δώσει ένα πανόραμα της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια σε 18 χώρες, από το Μεξικό ως την Αργεντινή, περνώντας κι από την Δομινικανή Δημοκρατία.

Βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σε 11 χώρες (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Κολομβία, Μεξικό, Ονδούρα, Σαλβαδόρ, Παναμάς, Παραγουάη) καταγράφεται «υψηλό επίπεδο» δολοφονιών, με ποσοστά τα οποία υπερβαίνουν τις 10 ανά 100.000 κατοίκους.

Ένα ποσοστό τέτοιας τάξεως θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ ανάλογο με μια «επιδημία».

Σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι ανθρωποκτονίες στις υπόλοιπες επτά χώρες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη (Αργεντινή, Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ουρουγουάη, Περού, Χιλή).

Η αύξηση της εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική πάνω απ' όλες τις ομάδες του πληθυσμού αφορά «τους νέους από 15 ως 25 ετών οι οποίοι δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν», αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης αυτής στη Νέα Υόρκη.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, 23:22