Περισσότεροι από 52 άμαχοι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα, στις μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες Ταμίλ.

Ο Πρόεδρος της χώρας προέβλεψε την ολοκληρωτική ήττα της αυτονομιστικής οργάνωσης “Τίγρεις των Ταμίλ” εντός των επομένων ημερών, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν εκεχειρία, προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα πεδία των τελευταίων μαχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 250.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην περιοχή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους εορτασμούς της εθνικής επετείου για να διατρανώσει τη διαφαινόμενη στρατιωτική νίκη, ξένες κυβερνήσεις πίεζαν να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον και ο Βρετανός ομόλογός της Ντέηβιντ Μίλιμπαντ κάλεσαν να υπάρξει μια “προσωρινή κατάπαυση του πυρός” ώστε να επιτραπεί η εκκένωση των τραυματιών και των αμάχων και να εισέλθουν στην περιοχή οργανώσεις αρωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μαζική επιχείρηση που εξαπέλυσαν ο στρατός το 2008 είχε στόχο την διάλυση του άτυπου κράτους που θέσπισαν οι “Τίγρεις”, μέσα στα όρια της Σρι Λάνκα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν αποσπάσει το 98% του εδάφους που έλεγχαν οι αντάρτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης