Ένας Τούρκος δικαστής του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (σ.σ.: νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία) συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Τουρκία αγνόησε τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών και προχώρησε στις 21 Σεπτεμβρίου στη σύλληψη του Αϊντίν Σεντάφ Ακάι, παρά τη διπλωματική του ασυλία, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας, τόνισε ο πρόεδρος του Μηχανισμού, Θίοντορ Μέρον, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωσή του και την παύση των νομικών διαδικασιών εναντίον του» δήλωσε ο Μέρον. Η σύλληψη πιστεύεται να είναι η πρώτη υπόθεση παραβίασης της ασυλίας ενός δικαστή των Ηνωμένων Εθνών.

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο Ακάι αναμενόταν να εξετάσει την έφεση ενός πολιτικού από τη Ρουάντα που είχε καταδικαστεί το 2012 σε 35 χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη γενοκτονία που συντελέστηκε στη χώρα του το 1994.

«Ως αποτέλεσμα της σύλληψής του, οι διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης σταμάτησαν» τόνισε ο Μέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ακάι, πρώην διπλωμάτης, διορίστηκε το 2009 δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα και αργότερα έγινε δικαστής για τον Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης