Ο συριακός στρατός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στο Χαλέπι και να βομβαρδίζει τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης, προκαλώντας κι άλλα θύματα μεταξύ των αμάχων και εντείνοντας την απόγνωση των πολιορκημένων κατοίκων της.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στις νέες επιδρομές του καθεστώτος των δυνάμεων του καθεστώτος σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, οι 250.000 κάτοικοι του οποίου αντιμετωπίζουν ολοκληρωτική πολιορκία από τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει πλέον το 60% της Μασάκεν Χανάνο, της μεγαλύτερης από τις συνοικίες που παρέμενε υπό των έλεγχο ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι, και προελαύνει με ταχύτητα. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αυτό είναι τώρα «το κύριο μέτωπο στο Χαλέπι».

Αν ο συριακός στρατός καταφέρει να πάρει τη Μασάκεν Χανάνο, θα μπορεί πλέον να θέσει στη γραμμή πυρός του τη γειτονική επαρχία Σαχούρ, κόβοντας τον τομέα των ανταρτών στα δύο.

«Έχει γίνει επικίνδυνο και δύσκολο να βγαίνει κανείς στους δρόμους σε αναζήτηση τροφής λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών», δήλωσε ο Αμπού Ραΐντ, 50 ετών, από τη συνοικία Φαρντούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πουθενά η οικογένειά μου κι εγώ δεν είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε ο πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Δυτικά του Χαλεπιού, δύο χωριά έγιναν επίσης στόχος πληγμάτων του καθεστώτος χθες, στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι όλμοι και οι οβίδες πέφτουν στους γύρω δρόμους σαν τη βροχή (…) δεν ξέρω τι περιμένει ο ΟΗΕ. Γιατί δεν απομακρύνονται τουλάχιστον οι γυναίκες και τα παιδιά;», είπε ο Αμπού Χουσέιν, 38 ετών, κάτοικος της συνοικίας Μπαμπ αλ Νάιραμπ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και για την εκκένωση των αρρώστων και των τραυματιών, σχέδιο που διαβεβαίωσε ότι έχει την έγκριση των οργανώσεων των ανταρτών.

Όμως η Δαμασκός δεν έχει εγκρίνει αυτό το σχέδιο μέχρι τώρα, και είναι απαραίτητες επιπρόσθετες εγγυήσεις, από μέρους της Ρωσίας, ενός από τους βασικούς συμμάχους του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με στελέχη του ΟΗΕ.

Αλλά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο τον υποστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ πως η Μόσχα δεν έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» για τη «φερόμενη συμφωνία της ‘ένοπλης αντιπολίτευσης’» στο σχέδιο του ΟΗΕ για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστη πληροφόρηση για τη φερόμενη συμφωνία της ‘ένοπλης αντιπολίτευσης’ όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» πέρα από τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου του ΟΗΕ, του Γιαν Έγκελαντ, είπε ο Κονασένκοφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία, «όχι μόνο αυτή των Ηνωμένων Εθνών» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές της Συρίας».

Οι βομβαρδισμοί από την αεροπορία και το πυροβολικό του καθεστώτος στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32 αμάχους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, την Πέμπτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επρόκειτο για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων μετά την έναρξη, τη 15 Νοεμβρίου, των σφοδρών βομβαρδισμών του στρατού στο ανατολικό Χαλέπι με στόχο την ανακατάληψη όλης της πόλης.
Συνολικά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, 196 άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τη 15η Νοεμβρίου στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ 18 άμαχοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς των ανταρτών στο δυτικό Χαλέπι, το τμήμα της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας που ελέγχεται από το καθεστώς.

Τουλάχιστον 122 μαχητές των ανταρτών έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο στο ανατολικό Χαλέπι.

Εξάλλου αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα μαιευτήριο σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άμαχοι και το μαιευτήριο να τεθεί εκτός λειτουργίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί εάν οι βομβαρδισμοί αυτοί έγιναν από τη συριακή ή την ρωσική πολεμική αεροπορία.

Ενώ, κοντά στη Δαμασκό, σφοδροί βομβαρδισμοί του καθεστώτος σημειώθηκαν στην ανατολική Γούτα, κυρίως στη Ντούμα, όπου δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν.

Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκανε λόγο για «πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές» στην περιοχή, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των τραυματιών «ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί».

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πέντε οικογένειες κατάφεραν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι και προσέφυγαν στη συνοικία Σέιχ Μακσούντ, έναν θύλακα στο βόρειο τμήμα της πόλης, που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις και βρίσκεται ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό Χαλέπι.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες οικογένειες που προσπάθησαν να φύγουν από τη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάσα εμποδίστηκαν από τους αντάρτες.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 ανθρώπους αφότου άρχισε το 2011 και γίνεται με την πάροδο των ετών ολοένα και πιο περίπλοκος με την εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων, των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και τζιχαντιστών από δεκάδες χώρες του κόσμου.

Πέρα από το μέτωπο του Χαλεπιού, οι μάχες μαίνονται στην επαρχία Ράκα, 160 χλμ. προς ανατολάς, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Μια αραβοκουρδική συμμαχία με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε την 5η Νοεμβρίου μια επίθεση με σκοπό την ανακατάληψη από το Ισλαμικό Χαλιφάτο της «πρωτεύουσάς του» στο έδαφος της Συρίας. Έχει καταφέρει να πάρει αρκετές περιοχές γύρω από τη Ράκα, αλλά δεν έχει ακόμη διεισδύσει στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης