Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σουδάν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, 19:58
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σουδάν
Η σουδανική αστυνομία έλαβε εντολή να θέσει άμεσα τέλος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται σχεδόν καθημερινά στο Χαρτούμ εδώ και μία εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.

«Η αστυνομία κινητοποιείται για να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια», ανέφερε το Σουδανικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης (SMC) σε ανακοίνωσή του, που στάλθηκε με μήνυμα σε συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Νωρίτερα σήμερα οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν λάστιχα στους δρόμους της πόλης, μολονότι η κινητοποίηση αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο της Παρασκευής. Στη συνοικία αλ-Ντέιμ, όπου χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στα νότια προάστια του Χαρτούμ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σε ομάδες 30-40 ατόμων και διαλύονταν αμέσως μόλις έκαναν την εμφάνισή τους οι αστυνομικοί. «Οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει», είπε χαρακτηριστικά ένας ταξιτζής που, όπως και οι συμπατριώτες του, έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 50%. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αγορά του Γκεντάρεφ, για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στα τρόφιμα. «Δεν θα μας κυβερνά η δικτατορία», φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που διαλύθηκαν όταν επενέβησαν αστυνομικοί με γκλομπ.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου από τους φοιτητές και συμβολίζει «τη μαζική αποδοκιμασία της πολιτικής καταστολής που ακολουθεί το καθεστώς και την αποτυχία του να κυβερνήσει τη χώρα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των νέων «Αλλαγή Τώρα για το Σουδάν». «Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε και τα οποία μαρτυρούν την έλλειψη ισορροπίας στις δαπάνες, αφού συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην άμυνα και την ασφάλεια, εις βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών», προσθέτει το κίνημα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, 20:12