Συνεχίζονται οι εντάσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, με τους εξοργισμένους διαδηλωτές από τη μία να απειλούν με καταλήψεις περισσότερων κυβερνητικών κτιρίων και την κυβέρνηση από την άλλη να αδυνατεί να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλωτές απείλησαν, την Τρίτη, ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν στην κατάληψη του γραφείου του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εχθές ταξίδεψε στην Κίνα αφήνοντας πίσω του μια χώρα σε αναταραχή, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα να απορρίψει μια σημαντική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και να συνάψει στενότερους δεσμούς με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μικόλα Αζάροφ, δήλωσε ότι την Τετάρτη το υπουργικό του συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την εβδομαδιαία συνεδρίαση στο κτίριο της κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις, αφού οι διαδηλωτές από τη Δευτέρα έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους του κτιρίου.

Οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να ακούν πιέσεις, οδηγώντας το κόστος του ουκρανικού χρέους στο επίπεδο που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2010. Η Ουκρανία το επόμενο έτος θα πρέπει να προβεί τόσο στην αποπληρωμή λογαριασμών του φυσικού αερίου όσο και του χρέους, ποσό που ανέρχεται στα περίπου 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Reuters.

Ο Αζάροφ, σε έντονα συμφιλιωτικό τόνο, ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο και έκανε έκκληση προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να μην ωθήσουν στην επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων του 2004-5. «Είμαστε ανοικτοί στις επικρίσεις και έτοιμοι για διάλογο με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Αζάροφ σε ανακοίνωσή του, θέτοντας ωστόσο ένα βασικό όρο: «Οι διαδηλωτές πρέπει να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και να πάψουν να εμποδίζουν τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εργαστούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης