Σε πολιτική συμφωνία για το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων για το θέμα των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Π.Γ.Δ.Μ. φαίνεται ότι καταλήγουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Το τελικό κείμενο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η θέση για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, θα ανακοινωθεί αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχικό κείμενο συμπερασμάτων, πάντως, δεν ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, αφού σε αυτό αναφερόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. με άλλες χώρες να υποστηρίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και άλλες χώρες να υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, οδήγησε σε ένα δεύτερο κείμενο, στο οποίο από τη μία δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων το Μάρτιο και από την άλλη, λόγω των διατυπώσεων, δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της Ε.Ε. για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη και για το θέμα της Τουρκίας, με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία και άλλες χώρες να εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης