Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό 20 ανθρώπων στη Γαλλία, αφότου σαρωτικές πλημμύρες ισοπέδωσαν την Παρασκευή περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως και στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιταλίας, όπου οι προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης φθάνουν με δυσκολία στους πληγέντες.

Στη Γαλλία, οι «έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται όπως και οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των φερτών υλικών προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση» στις πληγείσες περιοχές, δήλωσαν οι πυροσβέστες του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ, σύμφωνα με τους οποίους συνολικά 20 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νερό, βρεφικές τροφές, φάρμακα κ.α: καμιά δεκαριά τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης μεταφέρθηκαν σήμερα στις περιοχές που σάρωσε η κακοκαιρία.

«Εκεί ψηλά, δεν υπάρχει πλέον τίποτα», είπε ο Φιλίπ Πραντάλ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της μητρόπολης Νίκαια-Κυανή Ακτή, κατά την αναχώρηση δέκα φορτηγών με είδη πρώτης ανάγκης προς τις πιο απομονωμένες περιοχές μετά την καταστροφή.

Σπίτια ισοπεδώθηκαν από τους χειμάρρους λάσπης, το οδόστρωμα υποχώρησε, γέφυρες κατέρρευσαν. Εξαιτίας της καταστροφής του επαρχιακού οδικού δικτύου, η πρόσβαση των διασωστών στους πληγέντες κατέστη πολύ δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πάρει κανείς μια ιδέα του πρωτόγνωρου χαρακτήρα της καταιγίδας Άλεξ, ο Ιταλός μετεωρολόγος Λούκα Μερκάλι περιέγραψε σήμερα στην εφημερίδα Fatto Quotidiano ότι «περίπου 600 χιλιοστόμετρα βροχής» έπεσαν σε λιγότερο από 24 ώρες» στο ιταλικό χωριό Λιμόνε Πιεμόντε και στην κοιλάδα Ρουαγιά στη Γαλλία. Πρόκειται δηλαδή για «το 50% της ετήσιας βροχόπτωσης σε μία μονάχα ημέρα», ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο «από την έναρξη των μετρήσεων το 1913».

Ο οριστικός απολογισμός των νεκρών δεν έχει καθοριστεί, με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αλπ-Μαριτίμ να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, έναν στο Σεν Μαρτέν Βεζουμπί και άλλον έναν στο Βιντιμίλε στην Ιταλία.

Από την άλλη, οι ιταλικές αρχές μιλούν για τρεις νεκρούς, όμως δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν εάν ένα από τα θύματα αυτά συμπεριλαμβάνεται στην καταμέτρηση των γαλλικών αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης