Συνεχίζονται οι μάχες ισλαμιστών και Κούρδων στη βόρεια Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 17:18
Συνεχίζονται οι μάχες ισλαμιστών και Κούρδων στη βόρεια Συρία
Νέες μάχες ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε ισλαμιστές μαχητές και μέλη της κυριότερης κουρδικής πολιτοφυλακής στην ανατολική Συρία, περιοχή όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι, ανέφεραν μια μη κυβερνητική οργάνωση και πολιτοφύλακες.

Στην επαρχία Χασάκε, στα βορειοανατολικά της Συρίας, «οι μάχες μαίνονται ανάμεσα στις Επιτροπές Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) από τη μία πλευρά και από την άλλη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων ταγμάτων», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ η οποία πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

Οι μάχες σημειώνονται στις κοινότητες Νταρντάρα, Χμέιντ και Τζάφα, καθώς και σε εκείνες που περιβάλλουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Αλ Άιν, πλησίον της τουρκικής μεθορίου.

«Είναι σε εξέλιξη πόλεμος για τον έλεγχο του εδάφους και του πετρελαίου», υποστήριξε ο Κούρδος μαχητής Χαβιντάρ από το Ρας Αλ Άιν, κομβικό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Συνεπεία της σφοδρότητας των μαχών, πάνω από 30.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την περασμένη Πέμπτη στις αυτόνομες περιοχές του Κουρδιστάν, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας την άνευ προηγουμένου εισροή προσφύγων στο γειτονικό Ιράκ.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που δεσπόζει στις YPG, έχει ανακοινώσει σχέδιο αυτονόμησης των κουρδικών περιοχών της Συρίας.

Αλλού στη χώρα, τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα παιδί, βρήκαν τον θάνατο από οβίδες που εκτόξευσαν κυβερνητικές δυνάμεις κατά του προαστίου Ταρίκ αλ Μπαμπ στην πόλη του Χαλεπιού, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.


Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 17:18