Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 10:20
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

Οι πυροσβέστες στην Αυστραλία εντείνουν τις προσπάθειές τους σήμερα Τρίτη, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, πριν από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Οι εθελοντές πυροσβέστες, που έχουν εξαντληθεί από τη μάχη που δίνουν ενάντια στις φλόγες εδώ και μήνες, προσπαθούν να κατευθύνουν την πορεία των πυρκαγιών, να καθαρίσουν ζώνες υψηλού κινδύνου ή ακόμη να προκαλέσουν πυρκαγιές, ώστε να κάψουν τη βλάστηση και να εμποδίσουν την εξάπλωση των φωτιών.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ενάντια στον χρόνο, καθώς από την Παρασκευή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα αύξηση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους ανέμους.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς έκανε λόγο σήμερα για «πολύ πιο ευνοϊκές» συνθήκες, αλλά προειδοποίησε ότι «αναμένεται να επιστρέψει ο θερμός καιρός μέσα στην εβδομάδα».

Δεκάδες φωτιές εξακολουθούν να είναι εκτός ελέγχου στην ανατολική Αυστραλία και οι Αρχές φοβούνται ότι μπορεί να ενωθούν δύο πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτώρια, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Οι χθεσινές βροχοπτώσεις προσέφεραν προσωρινή ανακούφιση, ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Συνολικά 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των πυρκαγιών, τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καεί, όπως και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Οι καπνοί από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές στην Αυστραλία, αφού διήνυσαν περισσότερα από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικανικών κρατών.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το οικονομικό κόστος αυτής της καταστροφής, όμως η Ένωση Ασφαλιστών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήματα για αποζημιώσεις ύψους 700 εκατ. δολαρίων (433 εκατ. ευρώ), ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.

Ένας κυκλώνας που φέρνει ελπίδα

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη βραδύτητα με την οποία η κυβέρνησή του αντιμετώπισε την κρίση αλλά και για την υποστήριξή της στη βιομηχανία του άνθρακα, δεσμεύθηκε να καταβάλει δύο δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισ. ευρώ) σε διάστημα δύο ετών σε ένα ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων των πυρκαγιών.

Ο Φιτζσίμονς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC ότι πολλές από τις πυρκαγιές είναι τόσο μεγάλες, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους πυροσβέστες και μόνη ελπίδα να κατασβεστούν είναι σφοδρές βροχοπτώσεις.

«Είναι καλό που βλέπουμε να σχηματίζεται ένας κυκλώνας. Δεν θα έπρεπε να το λέω αυτό και ελπίζω να μην υπάρξουν ζημιές» επεσήμανε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ένας κυκλώνας σχηματίζεται στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, κάτι που ίσως σημάνει το τέλος της εποχής των πυρκαγιών.

«Με λίγη τύχη, αυτό είναι ένα σημάδι για την αρχή της δραστηριότητας που συνδέεται με τους μουσώνες και η οποία θα διώξει τις θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν τις μετεωρολογικές συνθήκες» εξήγησε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 10:33