Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων για την επέτειο της «Ημέρας της Γης».

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές έχουν καλέσει σήμερα σε «Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ» στη μνήμη έξι Αράβων που σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976 σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της δήμευσης αραβικών εδαφών από το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες άνθρωποι στο πέρασμα Καλάντια στη Ραμάλα πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών και προσπάθησαν να φτάσουν σε ένα σημείο ελέγχου, όμως ο στρατός απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού κι έτσι το πλήθος διαλύθηκε.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεκάδες Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην Παλιά Πόλη, όμως έφιπποι αστυνομικοί επενέβησαν και η διαδήλωση διαλύθηκε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας εξαιτίας των σημερινών διαδηλώσεων εντός της χώρας, αλλά και των πορειών από τις γειτονικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή να κλείσουν για 24 ώρες όλα τα σημεία διέλευσης στη Δυτική Οχθη, ενώ επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διαδήλωσαν στην περιοχή Αρνουν, στο νότιο Λίβανο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης