Οι εξελίξεις και οι προοπτικές της επιχείρησης της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, καθώς και η διαδικασία Αναθεώρησης της Διάταξης Αποτροπής και Άμυνας του ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος αντίστοιχα.

Επί τάπητος βρέθηκε η διαδικασία μεταβίβασης της κύριας ευθύνης του τομέα ασφαλείας στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις εντός του 2013, με σκοπό την ολοκλήρωση της εντολής της Διεθνούς Αποστολής Ασφαλείας στο Αφγανιστάν (ISAF) το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, όπως και στη διαδικασία επανένταξης και συμφιλίωσης, αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην παρέμβαση του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την προσφορά της χώρας μας στις κοινές προσπάθειες της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε αναπτυξιακή βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε δε, τη σημασία αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι η αστάθεια στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων καταλήγει στη χώρα μας ζητώντας άσυλο, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έναντι της διεθνούς κοινότητας, αποδίδοντας κορυφαία σημασία στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη πιστής εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας και τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, αλλά και σημαντικούς εταίρους, όπως η Ρωσία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Δήμας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας. Το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Συρία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον προβληματισμό που διατυπώθηκε στη Σύνοδο για το κατά πόσο η γενικευόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει τη λειτουργία και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ αλλά και των αμυντικών συστημάτων των χωρών-μελών. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι περνάει δύσκολες στιγμές, διατηρεί ένα από τα πιο αξιόμαχα οπλικά συστήματα και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες των διεθνών οργανισμών. «Ιδίως τώρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα στο Σικάγο τον επόμενο μήνα, όπου προβλέπονται σημαντικότατες αποφάσεις για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται διεθνώς» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα μας είναι παρούσα, διαμορφώνοντας από κοινού με τις άλλες χώρες τη νέα πολιτική της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, με αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και μια πολιτική που υπηρετεί τους ανώτερους σκοπούς των Διεθνών Οργανισμών, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης