Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας στη σκιά της κρίσης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 09:40
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας στη σκιά της κρίσης
Υπό τη σκιά της κρίσης χρέους πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Κίνας, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η 15η σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και για την Κίνα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, και σε μία διεθνή συγκυρία όλο και περισσότερο δυσχερή, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή φρουράς στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, ηγείται για τελευταία φορά της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο.

«Ο Κινέζος πρωθυπουργός, που εκπροσώπησε την Κίνα σε όλες τις συνόδους από το 2003, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γουέν Τζιαμπάο θα αποχωρήσει από την ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο μήνα και από την προεδρία της κυβέρνησης τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς στην κινεζική ηγεσία.

«Αυτό το ταξίδι στις Βρυξέλλες δεν θα είναι φυσικά αποχαιρετιστήριο δώρο για τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος υπήρξε από τους πιστότερους θιασώτες των ισχυρών δεσμών με την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή η σχέση αποδυναμώνεται», σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόλσταγκ, του Ινστιτούτου Μελετών της σύγχρονης Κίνας (BICCS).

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών και η δεύτερη εξαγωγική δύναμη προς την Κίνα μετά την Ιαπωνία. Η Κίνα είναι επίσης ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 10:10