Συνολικά 122 θαλάσσιες χελώνες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν σε είδος που απειλείται με εξαφάνιση, βρέθηκαν νεκρές σε ακτές του Πουέρτο Αρίστα, στην πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό, ενώ ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα αίτια του θανάτου τους, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ίχνη από χτυπήματα στο κεφάλι και το καβούκι και σημάδια από δίχτυα εντοπίστηκαν στο 10% των χελωνών που βρέθηκαν νεκρές, διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες που τελούν υπό τη διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αίτια του θανάτου τους δεν έχουν διευκρινιστεί εξαιτίας της προχωρημένης κατάστασης αποσύνθεσης των νεκρών χελωνών, η οποία εγείρει εμπόδια στη διενέργεια νεκροψίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Από τις 122 θαλάσσιες χελώνες που βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της περιοχής αυτής στο νότιο Μεξικό, οι 111 ανήκουν σε είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Οι αρχές επεσήμαναν ότι έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις ακτές της πολιτείας Τσιάπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι αρχές έχουν απαγορεύσει από το 1990 την αλιεία θαλάσσιων χελωνών, το λαθρεμπόριο των αυγών τους, στα οποία αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κουζίνα ιθαγενών πληθυσμών του νοτίου Μεξικού, συνεχίζεται.

Το λαθρεμπόριο θαλάσσιων χελωνών τιμωρείται με κάθειρξη εννέα ετών στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης