Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Την εγκατάλειψη των επιστημονικών ερευνών, για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer, που κοστίζει παγκοσμίως 818 δις δολάρια, καταγγέλλει με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» Dominique Bilde!
Επικαλούμενη πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι 47 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 6,4 εκατ. βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάσχουν από άνοια και ότι το 50 έως 70% αυτών των περιπτώσεων πάσχει από τη νόσο του Alzheimer, με κόστος που ανέρχεται στα 818 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ήτοι το 1,4% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων κρατών.
Στις επόμενες δεκαετίες, υπογραμμίζει, το 29,1% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, σε ηλικία που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά στην άνοια και την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Lilly ακολούθησαν το παράδειγμα των Johnson & Johnson, Pfizer και Merck, και εγκατέλειψαν τις έρευνές τους για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.

Εν όψει του κινδύνου το Αλσχάιμερ να «κατακυριεύσει» στο μέλλον τη γηράσκουσα Ευρώπη, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να χρηματοδοτήσει έρευνες κατά την περίοδο 2021-2027 και ιδιαίτερα το κοινό πρόγραμμα έρευνας για τις νευροεκφυλιστικές νόσους (JPND) και ζητεί να καταρτιστούν εθνικές στρατηγικές με βάση το παγκόσμιο σχέδιο δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της 29ης Μαΐου 2017, όσον αφορά στη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης