Συνομιλία Πούτιν με Ολάντ - Μέρκελ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 16:46
Συνομιλία Πούτιν με Ολάντ - Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν την Κυριακή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Τρεις ημέρες έπειτα από μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία, ο Ολάντ και η Μέρκελ «σημείωσαν τη δήλωση που έγινε από τον Ρώσο πρόεδρο μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής μονομερούς εκεχειρίας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας» και ζήτησαν από τον Πούτιν «να στηρίξει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία «ντε φάκτο εκεχειρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Π. Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο...Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

Η μονομερής ουκρανική εκεχειρία ετέθη σε ισχύ από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του Ποροσένκο, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την ουκρανική προεδρία και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες να αρχίσουν «ουσιαστικό διάλογο», ζητώντας παράλληλα από το Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΤελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 16:46