Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, που τον περασμένο χρόνο ανακοίνωσε ότι τερματίζει τον ένοπλο αγώνα της για ανεξαρτησία κατά της Γαλλίας και της Ισπανίας, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες, κάλεσε σήμερα τη γαλλική κυβέρνηση σε απευθείας συνομιλίες.

Σε ανακοίνωσή της, που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΤΑ αναφέρει: «Οι Βάσκοι πολίτες ελπίζουν η γαλλική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πιθανότητα του οριστικού τερματισμού των συνεπειών της σύγκρουσης, ξεκινώντας απευθείας διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει. Το δελτίο Τύπου είναι το πρώτο που στέλνει η ΕΤΑ από τις 20 Οκτωβρίου, οπότε ανακοίνωσε τον τερματισμό της ένοπλης δράσης της, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 850 ανθρώπους. Ανακοινώνοντας την κατάπαυση του πυρός, η ΕΤΑ έκανε έκκληση για άμεσες συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας για «την επίλυση των συνεπειών» της βασκικής σύγκρουσης.

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών, μέχρι η ΕΤΑ να ανακοινώσει την οριστική της διάλυση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δεσμεύτηκε να προσφέρει «την ακλόνητη στήριξή του προς την Ισπανία» στην επιδίωξη της ειρήνης.

Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η ΕΤΑ κατηγορεί τη Γαλλία ότι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης