Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Συρίας έφθασαν μαζί τη νύχτα στη Μόσχα για συνομιλίες με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία αποσκοπεί στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Σαρίφ, είχε νωρίτερα χθες συνομιλίες στη Δαμασκό με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ Μουάλεμ, και με τον πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο υπουργοί θα συναντηθούν σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο ομόλογό τους, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Ζαρίφ θα γίνει δεκτός και από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι θέσεις της Ρωσίας και του Ιράν όσον αφορά τη συριακή κρίση συγκλίνουν σε πολλά σημεία, κυρίως στην ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στην κρίση αυτή», ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κύρια σύμμαχος του συριακού καθεστώτος η Ρωσία επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας. «Όλες οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση στη Συρία πρέπει να συμμετάσχουν. Το Ιράν είναι μια από τις δυνάμεις αυτές», τόνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στις συνομιλίες Ζαρίφ στη Μόσχα είναι πιθανό να συμπεριληφθούν το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Κομερσάντ”, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή, η Μόσχα και η Τεχεράνη είναι πιθανό να υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέψει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στη Ρωσία παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης