Αν ένας γιατρός ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα για ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν τιμωρείται πλέον ποινικά στο Λουξεμβούργο, αναφέρει ο νέος νόμος, που έθεσε σε ισχύ ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ανρί.

Επίσης, η ανταπόκριση του γιατρού δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αγωγής για αποζημίωση ή ηθική βλάβη, αναφέρει ο ίδιος νόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοθέτημα είχε προκαλέσει την αντίθεση του Μέγα Δούκα, ο οποίος απειλούσε να μην τον υπογράψει, λόγω των καθολικών του πεποιθήσεων. Για να παρακάμψει τις αντιθέσεις του μονάρχη και να αποφύγει μια μεγάλη θεσμική κρίση, το Κοινοβούλιο τροποποίησε το Σύνταγμα και περιόρισε τις εξουσίες του Μέγα Δούκα, ο οποίος εφεξής δε χρειάζεται να επικυρώνει ένα νόμο, αλλά περιορίζεται μόνο στο να τον θέτει σε ισχύ, χωρίς αυτό να χρειάζεται τη συγκατάθεσή του.

Στην ΕΕ, οι μόνες χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία υπό ορισμένους όρους είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο, το 2002.

Στην Ελβετία επίσης ένας γιατρός μπορεί να χορηγήσει σε έναν ασθενή που δεν έχει ελπίδες ίασης και επιθυμεί να πεθάνει, μια θανατηφόρα δόση φαρμάκου, την οποία ωστόσο θα πάρει ο ασθενής μόνος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στην ΕΕ κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, απαγορεύουν την ευθανασία, αλλά επιτρέπουν μια μορφή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης