Αίγυπτος: Επικεφαλής συνταξιούχος δικαστής της επιτροπής

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 04:16
Αίγυπτος: Επικεφαλής συνταξιούχος δικαστής της επιτροπής
Η νέα Αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία, προσέγγισε έναν συνταξιούχο δικαστή, με πολύ καλό όνομα στους νομικούς κύκλους της χώρας για την αντικειμενικότητά του, για να τεθεί επικεφαλής της υπό σύσταση επιτροπής, που θα προτείνει τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο δικαστής Τάρεκ αλ-Μπίσρυ, που έχει αποσυρθεί από το δικαστικό σώμα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αν και οι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι η Αιγυπτιακή δικαιοσύνη, εξαναγκάστηκε πολλές φορές να επιχειρήσει πολιτική ανάμιξη, κατά τη διάρκεια της 30χρονης ηγεμονίας του Μουμπάρακ, που διακόπηκε την Παρασκευή.

«Επιλέχθηκα από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να ηγηθώ της επιτροπής για τις συνταγματικές τροπολογίες», αποκάλυψε ο Μπίσρυ τη Δευτέρα στο Ρόιτερ, χωρίς περιπλοκές.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ανέλαβε την εξουσία μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συγκροτεί μία επιτροπή, η οποία θα προτείνει τις συνταγματικές αλλαγές και θα καθορίσει τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων.

Οι αντιπρόσωποι των διαδηλωτών είπαν τη Δευτέρα, ότι οι στρατιωτικοί τους ενημέρωσαν, ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα είναι σύντομα έτοιμες και ότι το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οι στρατιωτικοί από την πλευρά τους απέφυγαν να δεσμευθούν, λέγοντας ότι οι δύο μήνες είναι ένα γενικότερο χρονοδιάγραμμα.

Μία πάντως από τις βασικές συνταγματικές τροποποιήσεις, που απαιτούν οι αντιπροσωπίες των διαδηλωτών, είναι ο περιορισμός του αριθμού των προεδρικών θητειών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 04:45