Η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος για τη Συρία ολοκλήρωσε τις εργασίες της και αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το κείμενο στον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Sana.

«Η εθνική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία του σχεδίου για το σύνταγμα ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της (…) και θα το υποβάλει στον πρόεδρο Άσαντ πριν τη δημοσίευσή του», πρόσθεσε το Sana.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άσαντ είχε ανακοινώσει στις 10 Ιανουαρίου ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα για το νέο σύνταγμα. Στις 24 Ιανουαρίου η επιτροπή που επεξεργάστηκε το νέο σύνταγμα είχε αποφασίσει να μειώσει τη θητεία του προέδρου σε δύο επταετίες και να αντικαταστήσει το άρθρο 8 του συντάγματος, που αναφέρει ότι το κόμμα Μπάαθ του Άσαντ «ηγείται του κράτους και της κοινωνίας», με ένα άρθρο που θα θεσπίζει τον «πολιτικό πλουραλισμό» και τις «ελεύθερες εκλογές».

Βάσει του Συντάγματος που ισχύει από το 1971 δεν υπάρχει περιορισμός στις θητείες που μπορεί να διεκδικήσει ο πρόεδρος της Συρίας. Ο Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρας του προέδρου Μπασάρ που πέθανε τον Ιούνιο του 2000, εκλέχθηκε πρόεδρος πέντε συνεχόμενες φορές. Η επιτροπή δεν έχει διευκρινίσει αν το Σύνταγμα θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς ο Άσαντ θα ολοκληρώσει τη δεύτερη επταετή θητεία του το 2014.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης