Σειρά νόμων για τον περιορισμό της μετανάστευσης στη Βρετανία θα παρουσιάσει ο Κάμερον

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 14:18
Σειρά νόμων για τον περιορισμό της μετανάστευσης στη Βρετανία θα παρουσιάσει ο Κάμερον
Μια σειρά από νέους νόμους που στοχεύουν να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία αναμένεται να παρουσίασει ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Σύμπραξη της ΕΕ.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών στη Βρετανία ανήλθε σε 318.000 το 2014 - το υψηλότερο επίπεδο μετά το 2005 -όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Η αύξηση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό αυτόν σε λιγότερους από 100.000 ετησίως.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο προτού μεταβεί στη Λετονία ο Κάμερον, ο οποίος στις 7 Μαϊου εξελέγη ανέλπιστα με αυτοδυναμία, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες ενός νέου νόμου που θα καθιστά την παράνομη εργασία στη Βρετανία ποινικό αδίκημα.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters ενώ το περιεχόμενο της ομιλίας θα είναι ουσιαστικά βρετανοκεντρικό, η χρονική συγκυρία της ομιλίας του Κάμερον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιον το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Ισχυρή χώρα δεν είναι εκείνη που ανεβάζει τη γέφυρα, είναι εκείνη που ελέγχει τη μετανάστευση» θα πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας αναφέρει ότι 318.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 2014 από 209.000 που ήταν ο αριθμός αυτός το 2013.

Η Υπηρεσία χαρακτήρισε την αύξηση αυτή «στατιστικά σημαντική», σχολιάζοντας ότι είναι κατά τι μικρότερη από την προηγούμενη κορύφωση των 320.000 το 2005.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων των αλλαγών για το πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση για τους μετανάστες στο σύστημα πρόνοιας της χώρας προτού προχωρήσει, μέχρι το τέλος του 2017, σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ.

Η οικονομία της Βρετανίας, που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την καθιστά όλο και πιο ελκυστικό προορισμό για τους αναζητούντες εργασία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 14:18