Συρία: 18 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε 24 ώρες από τζιχαντιστές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 07:21
Συρία: 18 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε 24 ώρες από τζιχαντιστές
Τουλάχιστον 18 άνδρες των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε εχθροπραξίες με μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε μια ΜΚΟ την Τρίτη, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρησή τους εναντίον του τελευταίου οχυρού των τζιχαντιστών στα νότια της Δαμασκού.

Συνολικά 52 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος και 35 τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί μέσα σε έξι ημέρες μαχών στη νότια περιφέρεια της πρωτεύουσας της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την Πέμπτη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ σφυροκοπούν ακατάπαυστα τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιάρμουκ και γειτονικούς οικισμούς που ελέγχονται από το ΙΚ, ενώ καταγράφονται επίσης χερσαίες εμπλοκές.

Πρόκειται για μια μάχη στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση του Άσαντ, η οποία επιδιώκει να εδραιώσει την κυριαρχία της στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, μετά την ανακατάληψη των περιοχών που έλεγχαν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα, το τελευταίο τους προπύργιο προ των πυλών της πρωτεύουσας.

Στην περιφέρεια του προαστίου Καντάμ, που εφάπτεται με τον καταυλισμό Γιάρμουκ και τη Χατζάρ αλ Ασουάντ, ο στρατός προσπαθεί να προελάσει με την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού, διαπίστωσε την Τρίτη ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, που μετέβη στην περιοχή στο πλαίσιο επίσκεψης που οργάνωσαν οι συριακές Αρχές.

Τις ομοβροντίες του πυροβολικού διέκοπταν μόνο τα κροταλίσματα των πολυβόλων. Στήλες μαύρου καπνού υψώνονταν στον ουρανό πάνω από μια θάλασσα από μπετόν, όλο και παχύτερες με κάθε νέο αεροπορικό πλήγμα. Στις γωνιές κάθε δρόμου, οδοφράγματα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» στο πεδίο, με τις δυνάμεις του καθεστώτος να προελαύνουν στη Χατζάρ αλ Ασουάντ και να παίρνουν τον έλεγχο «πολλών κτηρίων και τετραγώνων» στην περιφέρεια του Καντάμ.

Σε αντίποινα για την έφοδο των δυνάμεων του καθεστώτος, οι τζιχαντιστές βάλλουν με όλμους κι εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Την Τρίτη, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν όταν όλμος «των τρομοκρατών» έπληξε αγορά στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 07:24