Συρία: 70 πολίτες νεκροί από επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Μαΐου 2015, 02:21
Συρία: 70 πολίτες νεκροί από επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας
Τουλάχιστον 59 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας που έπληξε αγορά στην περιοχή αλ Μπαμπ, βορειοανατολικά της πόλης Χαλέπι.

Η επιδρομή στην αλ Μπαμπ, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγινε με βαρέλια με εκρηκτικά, ατσάλινους κυλίνδρους γεμάτους με θραύσματα και εκρηκτικές ύλες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί τέτοιες αυτοσχέδιες βόμβες.

Οι συριακές δυνάμεις έχουν πλήξει πολλές φορές από αέρος την αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, από τα τέλη του 2014.

Μια δεύτερη επιδρομή της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας σε τμήμα του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες το Σάββατο, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν έντονα τους βομβαρδισμούς, που όπως ανέφεραν είχαν αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 70 άμαχοι.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο το ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται εναντίον του εδάφους της ίδιας της χώρας αδιακρίτως, σκοτώνοντας πολίτες, όπως συνέβη στο Χαλέπι με βάρβαρο τρόπο. Η χρήση βαρελιών με εκρηκτικά πρέπει να σταματήσει».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν αναφέρθηκε στις επιδρομές, αλλά επικαλούμενο μια πηγή στον στρατό ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις στοχοθέτησαν άνδρες του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χαλέπι και έπληξε αντάρτες σε έναν δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο συριακός στρατός έχει υποστεί μια σειρά στρατιωτικών ηττών το τελευταίο διάστημα. Αντάρτες, ανάμεσά τους και μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα -του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία- πανηγύρισαν την Παρασκευή την κατάληψη της τελευταίας πόλης που απέμενε στα χέρια του καθεστώτος, στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ το Ισλαμικό Χαλιφάτο κατέλαβε την αρχαία πόλη Παλμύρα.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζονται από παραστρατιωτικούς, και του Ισλαμικού Χαλιφάτου νότια και νοτιοανατολικά της πόλης Χασάκα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί μαχητές προσκείμενοι στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και 10 στις μάχες που ακολούθησαν.

Μια ανακοίνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν πάνω από 30 άνδρες των αντιπάλων του.

Η επαρχία Χασάκα γειτονεύει με εδάφη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Χαλιφάτο στο Ιράκ.
 
Συνολικά 22 επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, έξι εκ των οποίων στο έδαφος της Συρίας και άλλες 16 στο Ιράκ.

Οι επιδρομές στη Συρία έγιναν στην αλ Χασάκα, στη Ντέιρ Εζόρ και στο Κομπάνι.

Στο Ιράκ οι επιδρομές στοχοθέτησαν θέσεις και μονάδες του Ισλαμικού Χαλιφάτου κοντά στη Βαγδάτη, στο Μπάιτζι, στη Φαλούτζα, στο Χιτ, στο Κιρκούκ, στη Μοσούλη, στη Ραμάντι, στο Σίντζαρ και στην Ταλ Άφαρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Μαΐου 2015, 02:26