Το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία ενέκριναν στη Βαγδάτη οι ηγέτες των αραβικών χωρών, ζητώντας μάλιστα με διακήρυξή τους να εφαρμοστεί «άμεσα και πλήρως».

Η διακήρυξη των ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αφιερωμένη στη Συρία, εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προβλέπει μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του στρατού από κατοικημένες περιοχές, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα και την ελεύθερη πρόσβαση και μετακίνηση των δημοσιογράφων στη χώρα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση για την έναρξη διαλόγου στη Συρία, ζητώντας παράλληλα να ενωθεί η αντιπολίτευση, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η σφαγή στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, την οποία σφυροκοπούσαν επί εβδομάδες οι δυνάμεις ασφαλείας του συριακού καθεστώτος, χαρακτηρίζεται μάλιστα στη διακήρυξη «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η διακήρυξη της Βαγδάτης αναφέρεται τέλος και στο παλαιστινιακό ζήτημα, στην κατάσταση στη Σομαλία και στα πυρηνικά όπλα που διαθέτει το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης