Το συριακό καθεστώς ξεκίνησε την αποφυλάκιση 169 πολιτικών κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των σορών των πέντε Ρώσων στρατιωτών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που καταρρίφθηκε τον Αύγουστο.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Μισέλ Σαμάπου που εκπροσωπεί αρκετούς εκ των κρατουμένων:
«Την Τρίτη, 50 κρατούμενοι, ανάμεσα τους επτά γυναίκες, απελευθερώθηκαν από την φυλακή Αντρα (στην επαρχία της Δαμασκού) και 84 ακόμη από την φυλακή στη Χάμα. Επιπρόσθετα, 31 ακόμη κρατούμενοι στην φυλακή στην Χομς πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να αποφυλακιστούν, χωρίς αυτό να έχει συμβεί ακόμη ενώ τέσσερις ακόμη που κρατούνται σε άλλες φυλακές πρόκειται να αποφυλακιστούν επίσης.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εν λόγω κρατούμενοι κατηγορούνται για “τρομοκρατία”, όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς της Δαμασκού για να χαρακτηρίσει όλους της τους αντιπάλους.

Υπενθυμίζεται ότι δύο αξιωματικοί και τρία μέλη πληρώματος ήταν οι επιβαίνοντες στο ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο που καταρρίφθηκε την 1η Αυγούστου στην επαρχία Ιντλίμπ -που βρίσκεται σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο της ισλαμικής συμμαχίας τζιχαντιστών-, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η κατάρριψη του ελικοπτέρου ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία, έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, αυξάνοντας στους 18 τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις στην χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαμά ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οργανώσεις των ανταρτών συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για αποφυλάκιση 86 κρατουμένων στην Χάμα που κρατούνταν κατηγορούμενοι για “τρομοκρατία” ή για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς στην έναρξη του πολέμου το 2011.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η απελευθέρωση των κρατουμένων αποτελεί μια “κίνηση” του καθεστώτος για την διευκόλυνση της ανταλλαγής, που αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τον Στρατό της Κατάκτησης, έναν μεγάλο συνασπισμό ενόπλων οργανώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης