Οι ενδοσυριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες το απόγευμα στη Γενεύη με μια σύνοδο μεταξύ του ΟΗΕ και εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Άχμαντ Φάουζι η αντιπροσωπεία της Δαμασκού έφτασε στη Γενεύη για να μετάσχει στις συνομιλίες αυτές που αναμένεται να αρχίσουν απουσία της αντιπολίτευσης. Σε αυτήν μετέχουν, σύμφωνα με συριακή πηγή στην ελβετική πόλη, 16 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 2 βουλευτές και διπλωμάτες, ενώ τις διαπραγματεύσεις θα επιβλέπει από τη Δαμασκό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ντε Μιστούρα “θα συναντηθεί στη συνέχεια με άλλους συμμετέχοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών”, πρόσθεσε εξάλλου η εκπρόσωπός του.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη προβλέπεται να διαρκέσουν έξι μήνες και θα είναι έμμεσες, δηλαδή ο ντε Μιστούρα θα συναντιέται ξεχωριστά με τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα κάνει τον μεσολαβητή μεταξύ τους, υπενθύμισε η ίδια.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης που συνεδριάζει εδώ και μέρες στο Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία, είχε ανακοινώσει χθες ότι αρνείται να μετάσχει στις συνομιλίες για όσο καιρό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ζωνών στις οποίες ζουν άμαχοι, όπως και η πολιορκία περιοχών στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν πληγεί άμεσα από το μεγάλο προσφυγικό κύμα λόγω της συριακής σύγκρουσης, αλλά και απειλούνται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ασκούν πιέσεις για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.

Πιέσεις στην αντιπολίτευση να μετάσχει στις συνομιλίες στη Γενεύη ασκούν επίσης οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ωστόσο χθες ότι θα είναι δύσκολο να μετάσχει η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγουμένως μια εκεχειρία για να σταματήσει ο βομβαρδισμός των μελών της που βρίσκονται στο πεδίο των μαχών από τη Ρωσία.

“Ιδιαίτερα ο διαρκής βομβαρδισμός από τη Ρωσία των περιοχών της αντιπολίτευσης δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την αντιπολίτευση”, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. “Η συμμετοχή τους χωρίς να έχει τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός θα είναι μια προδοσία γι’αυτούς που πολεμούν”, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης