Τουλάχιστον 68 μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας κουρδικών και αραβικών ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, σκοτώθηκαν σε αντεπίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ το Σάββατο.

Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν φονικές επιθέσεις «από το βράδυ της Παρασκευής ως τα ξημερώματα του Σαββάτου» στο ύστατο προπύργιό τους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα την Παρασκευή ο ίδιος είχε δώσει έναν απολογισμό που έκανε λόγο για 41 νεκρούς στις τάξεις των ΣΔΔ.

«Ο απολογισμός αυξήθηκε εξαιτίας του ότι βρέθηκαν νέα θύματα στο μέτωπο», ενώ υπάρχουν επίσης «περίπου εκατό τραυματίες» στις τάξεις των ΣΔΔ, ανάμεσά τους ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση, εξήγησε ο Άμπντελ Ραχμάν, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για 24 νεκρούς τζιχαντιστές στις μάχες.

Οι επιθέσεις, ιδίως αυτές των βομβιστών-καμικάζι ζωσμένων με εκρηκτικά ή στο τιμόνι αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, επέτρεψαν στο ΙΚ να ανακαταλάβει τομείς που του είχαν αποσπάσει το τελευταίο διάστημα οι ΣΔΔ, κυρίως στις κοινότητες Σούσα και Μπαγούζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις με προπαγανδιστικές αναρτήσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, το ΙΚ ανέφερε ότι «οι στρατιώτες του χαλιφάτου εξαπέλυσαν το πρωί (της Παρασκευής) ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον των θέσεων των αποστατών» στην κοινότητα «Σούσα και τα περίχωρά της».

Εκπρόσωπος του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον ο οποίος δρα στη Συρία και στο Ιράκ εκτίμησε ότι μια «αμμοθύελλα διευκόλυνε αυτή την αντεπίθεση» των τζιχαντιστών. Όμως αφού «ο ουρανός καθάρισε, ο συνασπισμός θα συνεχίσει την αεροπορική υποστήριξη» προς τους μαχητές των ΣΔΔ στο πεδίο, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν.

Οι ΣΔΔ, με την υποστήριξη του συνασπισμού, άρχισαν τη 10η Σεπτεμβρίου το τελικό στάδιο μιας επιχείρησης με στόχο να τερματιστεί η παρουσία του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

Στόχος: το τελευταίο καταφύγιο των τζιχαντιστών στην ανατολική όχθη του Ευφράτη ποταμού, που συμπεριλαμβάνει, εκτός από τη Σούσα και την Μπαγούζ, τις κοινότητες Χατζίν και Σάφα.

Από τη 10η Σεπτεμβρίου στις μάχες έχουν σκοτωθεί 507 τζιχαντιστές και 297 μαχητές των ΣΔΔ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έχει παραδεχθεί ότι πάνω από 1.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεών του στις δύο χώρες το 2014. Μη κυβερνητικές οργανώσεις δίνουν πολύ υψηλότερους απολογισμούς.

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 360.000 ανθρώπους και μετέτρεψε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Η σύρραξη βρέθηκε στο επίκεντρο της τετραμερούς συνόδου κορυφής που διεξήχθη το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των ηγετών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης