Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο εξαπέλυσαν το Σάββατο επίθεση εναντίον μιας πόλης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές για να τους απωθήσει.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Ταλ Αμπιάντ, μια πόλη που ελέγχει η κουρδική οργάνωση «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG), και στην πόλη Σούλουκ. Τουλάχιστον 45 μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου και 20 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η προσωρινή εκεχειρία στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των αντικαθεστωτικών. Από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξαιρούνται το Ισλαμικό Χαλιφάτο και το «Μέτωπο Υποστήριξης» (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα) που θεωρείται βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι YPG είχαν αποσπάσει την πόλη Ταλ Αμπιάντ από τους τζιχαντιστές το 2015, με την υποστήριξη μαχητικών του Διεθνούς Συνασπισμού στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται βόρεια της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Ράκα) και πάνω σε -κρίσιμης σημασίας- οδό ανεφοδιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης