Αυτοσυγκράτηση και πνεύμα συνεργασίας ζήτησε από τις αρχές της Συρίας και την αντιπολίτευση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Οι συριακές αρχές πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ «οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει επίσης να συνεργαστούν πλήρως», ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συμμετείχε στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε επίσης από τη Δαμασκό «να σεβαστεί πλήρως και επειγόντως το σχέδιο των έξι σημείων».

Ο Μπαν διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν εξετάζει προς το παρόν την πιθανότητα να παράσχει στρατιωτική προστασία στους παρατηρητές του ΟΗΕ που θα μεταβούν στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι την ελευθερία κινήσεών τους πρέπει να την εγγυηθούν», οι συριακές αρχές, υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές ξεκίνησαν σήμερα την αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας.Ήδη βρίσκονται στη Συρία έξι άοπλοι παρατηρητές, υπό τη διοίκηση του Μαροκινού συνταγματάρχη Αχμέντ Χιμίς.

Η αποστολή τους ωστόσο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, αφού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και λιποτακτών έχουν ξαναρχίσει στα βορειοδυτικά της χώρας και ο στρατός βομβάρδισε ξανά την Χομς, με απολογισμό το θάνατο δύο πολιτών.

Από τη Δαμασκό, ο δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ανουάρ Μπούνι, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των 42 νεαρών που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από το κοινοβούλιο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι 42 νέοι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν τραυματιστεί, παραμένουν υπό κράτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης