Τουλάχιστον 26 μέλη φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου κοντά στην Παλμύρα, την αρχαία συριακή πόλη που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθούν να ξαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το ΙΧ απώθησε μια επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος που προσπαθούσαν να προχωρήσουν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της Παλμύρας, σκοτώνοντας 26 πολιτοφύλακες», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στρατός προχωράει αργά στα περίχωρα της Παλμύρας, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο 800 αεροπορικών πληγμάτων από τις αρχές του Μαρτίου», σύμφωνα με τον ίδιο.

Υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία, ο συριακός στρατός ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου τη μάχη για να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του την Παλμύρα, το «μαργαριτάρι της συριακής ερήμου», το οποίο κατέλαβε το ΙΚ τον Μάιο του 2015, καταστρέφοντας πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της.

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε χθες ότι απορρίπτει οποιαδήποτε καθυστέρηση προκληθεί στον επόμενο κύκλο των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης που θα οφείλεται σε μια προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να τις αναβάλει λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχει προκηρύξει για τις 13 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαλίμ αλ Μούσλατ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «Δεν θα δεχθούμε μια αναβολή για τη διεξαγωγή παράνομων εκλογών. Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον (μεσολαβητή του ΟΗΕ Στάφαν) ντε Μιστούρα για μια καθυστέρηση».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε τον περασμένο μήνα βουλευτικές εκλογές. Αυτές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στη Συρία και οι τελευταίες έγιναν το 2012.

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας επέκριναν σήμερα σε ανακοίνωσή τους την «απαράδεκτη» στάση του αμερικανικού στρατού όσον αφορά την επιτήρηση της εκεχειρίας στη Συρία και απείλησαν να αρχίσουν εφεξής να επιτηρούν μόνες τους την υλοποίηση της κατάπαυσης του πυρός.

«Η αμερικανική πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη να συζητήσει πραγματικά το κείμενο» για την επιτήρηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του Φεβρουαρίου, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Είναι απαράδεκτο να καθυστερεί η εφαρμογή των διαδικασιών που έχουν στόχο να αντιδρούμε στην περίπτωση παραβιάσεων της εκεχειρίας», σημείωσε.

Ο στρατηγός προειδοποίησε εξάλλου ότι «από τις 22 Μαρτίου, η Ρωσία θα επιτηρεί μονομερώς τους κανόνες της συμφωνίας εκεχειρίας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ».

«Υπογραμμίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας παρά μόνον αφού έχουμε αποδείξεις για συστηματικές παραβιάσεις (της συμφωνίας αυτής) από ένοπλες ομάδες», υπογράμμισε παράλληλα ο Ρώσος στρατηγός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αμερικανορωσικών διαβουλεύσεων στη Γενεύη που θα αφορούσαν το θέμα αυτό των παραβιάσεων της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

Η μία από τις διαβουλεύσεις αυτές, στο Αμάν στις 18 Μαρτίου, «έδειξε ότι οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν ιδιαιτέρως ή να εγκρίνουν το κείμενο συμφωνίας», σημείωσε επίσης ο Ρουντσκόι, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Κέντρα ελέγχου της τήρησης της κατάπαυσης των εχθροπραξιών έχουν συσταθεί στην Ουάσινγκτον, στη Μόσχα, στη Λαττάκεια (Συρία), στο Αμάν και στη Γενεύη.

Στην περίπτωση μη σεβασμού της εκεχειρίας, προβλέπεται η λειτουργία ενός συστήματος ειδοποίησης των ΗΠΑ και της Ρωσίας και στη συνέχεια των άλλων μελών της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (GiSS).

Η Ρωσία έχει φτιάξει εξάλλου το δικό της κέντρο επιτήρησης της εκεχειρίας, η δραστηριότητα του οποίου διατηρείται παρά τη μερική αποχώρηση των αεροπορικών της δυνάμεων από τη Συρία που άρχισε στις 15 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Η τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ απασχολεί τις συνομιλίες στη Γενεύη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης