Η επίθεση από στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού, τα ξημερώματα της Τετάρτης, προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό 20 μελών των υπηρεσιών ασφαλείας και συνοδεύτηκε από αντίποινα στην περιοχή της επίθεσης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και πληροφορίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον σημαντικού στόχου των υπηρεσιών ασφαλείας του συριακού καθεστώτος από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με πηγές των Σύρων ακτιβιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκτόξευσαν ρουκέτες και έβαλαν με πολυβόλα εναντίον μεγάλου συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χαράστα, στα βόρεια περίχωρα της Δαμασκού την προχθεσινή νύχτα.

Σύμφωνα με τις πηγές των αντικαθεστωτικών, ακολούθησαν συγκρούσεις και ελικόπτερα περικύκλωσαν την περιοχή της επίθεσης.

Το συριακό καθεστώς δεν επιβεβαίωσε την επίθεση στη Χαράστα. Ένας από τους κατοίκους της περιοχής δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των επιτιθεμένων και ότι η επίθεση διήρκεσε δέκα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας των λιποτακτών προέρχονταν από τα προάστια Χαράστα και Ντούμα, επίκεντρο των επιχειρήσεων καταστολής του καθεστώτος. Ακολούθησαν επιχειρήσεις και αντιποίνων στην περιοχή.

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αποκλείσει το τελευταίο 24ωρο τις δύο συνοικίες, ενώ στρατιωτικά οχήματα με πράκτορες οπλισμένους με αντιαρματικές ρουκέτες περιπολούν στους δρόμους, πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια και καταστρέφουν καταστήματα.

Σύμφωνα με κατοίκους, έχουν πραγματοποιήσει περί τις 70 συλλήψεις.

Μαζί με τις υπηρεσίες Πληροφοριών του Στρατού, οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη της μετάδοσης της εξέγερσης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Και οι δύο υπηρεσίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας τελούν υπό τον έλεγχο του αδελφού του Άσαντ, του Μάχερ, και μελών της μειονότητας του Αλαουιτών, τη στιγμή που ο συριακός στρατός απαρτίζεται κυρίως από σουνίτες μουσουλμάνους, που αποτελούν επίσης την πλειονότητα του πληθυσμού της Συρίας.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτών αυτομολεί από τις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Οι εκτεταμένοι μηχανισμοί των υπηρεσιών ασφαλείας, όπου κυριαρχούν οι Αλαουίτες, στηρίζουν τις δομές εξουσίας του καθεστώτος.

Οι επικεφαλής οκτώ μυστικών υπηρεσιών της συριακής αστυνομίας υπάγονται απευθείας στον πρόεδρο Άσαντ.

Άραβας αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, δηλώνει ότι οι επιθέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων εναντίον των συριακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δέκα ημέρες, αν και διατηρείται η συνοχή στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Οι συριακές Αρχές επιρρίπτουν την εξέγερση σε «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» και δηλώνουν ότι 1.100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης