Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζονται από τους Ρώσους συμμάχους τους, προωθήθηκαν σήμερα μέσα στην περιφέρεια Ιντλίμπ απέναντι σε τζιχαντιστές και αντάρτες, χάρη σε μια επίθεση η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις με την Τουρκία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισε τον Δεκέμβριο την επιχείρησή της στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καταφεύγοντας σε βομβαρδισμούς αεροπορίας και πυροβολικού, ανακατέλαβαν δεκάδες τοποθεσίες, αναγκάζοντας μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές τις τελευταίες 24 ώρες και με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας κατέλαβαν περισσότερα από 20 χωριά και τοποθεσίες στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη στρατηγικής σημασίας κωμόπολη Σαρακέμπ, η οποία έχει αδειάσει από τους κατοίκους της έπειτα από εβδομάδες καταστροφικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Έχουν περικυκλώσει σχεδόν πλήρως την πόλη και είναι ανεπτυγμένες σε τρεις άξονες, νότια, ανατολικά και δυτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν στο εσωτερικό της Ιντλίμπ.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ, Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέσθηκε το SANA, δήλωσε πως ο στρατός δίνει στους αντιπάλους του μια «τελευταία ευκαιρία» στον τομέα της Σαρακέμπ και τους κάλεσε να καταθέσουν τα όπλα.

Περισσότερο από το μισό της επαρχίας Ιντλίμπ και ορισμένων ζωνών των γειτονικών περιφερειών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας ελέγχονται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, ο πρώην συριακός κλάδος της Αλ Κάιντα). Ανταρτικές οργανώσεις είναι επίσης παρούσες.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει ορισμένους αντάρτες και έχει αναπτύξει στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία, απηύθυνε τελεσίγραφο στο συριακό καθεστώς ζητώντας του να αποσυρθεί από τις περιοχές γύρω από τις τουρκικές θέσεις παρατήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης