Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, διείσδυσαν σήμερα στη δυτική Ράκα, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στο κυριότερο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως ανέφεραν μαχητές τους και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Επτά μήνες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την “πρωτεύουσά” τους στη Συρία, οι SDF μπήκαν αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά στην πόλη, από τα ανατολικά προάστια. Σήμερα, διείσδυσαν και από τα δυτικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Οι SDF κατέλαβαν το δυτικό τμήμα της συνοικίας Αλ Σαμπαχίγια και ενισχύουν τις θέσεις τους” είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. “Στη συνέχεια προωθήθηκαν προς τη γειτονική συνοικία Αλ Ρουμανίγια, λίγο βορειότερα, όπου συγκρούονται με το ΙΚ”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή τους οι SDF ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν επίθεση στην Αλ Ρουμανίγια και ότι σημειώθηκαν “σφοδρές μάχες” στην περιοχή αυτή.

Η Ράκα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το 2014 και έχει μετατραπεί όχι μόνο σε σύμβολο των ωμοτήτων του ΙΚ αλλά και σε βάση για τον σχεδιασμό επιθέσεων σε άλλες χώρες. Οι SDF, οι κουρδικές και αραβικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά, τα βόρεια και τα δυτικά της πόλης ενώ τα εδάφη στα νότια και η πλευρά του Ευφράτη παραμένουν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Στα ανατολικά, οι FDS ελέγχουν επίσης τη συνοικία Μεσλέμπ. Στα βόρεια όμως προωθούνται πιο δύσκολα, καθώς οι τζιχαντιστές κρατούν ακόμη μια πρώην στρατιωτική βάση του συριακού καθεστώτος. Είχαν ενισχύσει τις θέσεις τους στον βορρά καθώς πίστευαν ότι θα δέχονταν επίθεση από εκεί, ενώ η ανατολική και η δυτική πλευρά δεν φυλάσσονται τόσο καλά, εξήγησε ο Ραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης