Συρία: Υπό πολιορκία ξανά συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016, 23:45
Συρία: Υπό πολιορκία ξανά συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου
Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πολιορκούν και πάλι τις υπό τον έλεγχο των ανταρτών συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου, αφού κατέλαβαν τρεις στρατιωτικές ακαδημίες που είχαν πέσει εδώ και έναν μήνα στα χέρια των ανταρτικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ο στρατός κατέλαβε την ακαδημία Πυροβολικού και ελέγχει πλέον τις τρεις στρατιωτικές σχολές. Κατά συνέπεια, οι συνοικίες του Χαλεπίου τελούν και πάλι υπό πολιορκία", δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.

Συριακή στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε το πρωί την κατάληψη της Ακαδημίας Πυροβολικού, αφού οι δυνάμεις της Δαμασκού είχαν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες και την Τεχνική Σχολή της Αεροπορίας.

Οι τρεις στρατιωτικές ακαδημίες βρίσκονται στα νότια περίχωρα του Χαλεπίου, της κάποτε οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Με την κατάληψή τους, κλείνει ερμητικά κάθε δίοδος τροφοδοσίας των συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών στις οποίες κατοικούν 250.00 άνθρωποι.

Το Χαλέπι είναι κομμένο στα δύο από τον Ιούλιο 2012, χωρισμένο στις δυτικές συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και τις ανατολικές συνοικίες που ελέγχονται από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Στις 6 Αυγούστου, οι αντάρτες, με τη βοήθεια του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα) εκδίωξαν τις δυνάμεις της Δαμασκού από το νότιο τμήμα του Χαλεπίου και έσπασαν την πολιορκία των συνοικιών τους που είχε αρχίσει από τις 17 Ιουλίου.

Τότε, και υπό το κράτος του ενθουσιασμού, η εξόριστη συριακή πολιτική αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι η κατάληψη του Χαλεπίου από τους αντάρτες είναι θέμα χρόνου.

Από τότε, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των Δυνάμεων Εθνικής Αμυνας, των μαχητών της λιβανικής Χεζμπολάχ και των Ιρανών, καθώς και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθούσε αδιάκοπα να ανακαταλάβει τις χαμένες του θέσεις στο Χαλέπι.

Η νίκη αυτή του καθεστώτος της Δαμασκού έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Ρωσία, ο βασικός του σύμμαχος, υπαναχωρεί ως προς ορισμένα σημεία στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Συρία, καθιστώντας αδύνατη βραχυπρόθεσμα συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016, 23:45