Τρεις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ σε επίθεση αγνώστων εναντίον του οδοφράγματός τους στη νότια Συρία, κοντά στη γραμμή οροθεσίας με το τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να πει ποιοι ευθύνονταν για την επίθεση, που έγινε στην επαρχία Κουνέιτρα. Ο συριακός νότος, που ανακαταλήφθηκε το 2018 από τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετατρέπεται συχνά σε θέατρο επιθέσεων εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, κυρίως από πρώην αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τρία μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν δράστες που δεν έχουν αναγνωριστεί» μέχρι στιγμής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της ΜΚΟ, διευκρινίζοντας ότι αρχικά οι επιτιθέμενοι πυροδότησαν βόμβα και κατόπιν άνοιξαν πυρ με πολυβόλα εναντίον «στρατιωτικού σημείου ελέγχου στην περιοχή Ρουαϊχανίγια, κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο υψίπεδο του Γκολάν.

Επικαλούμενη ιατρικές πηγές, η εφημερίδα Αλ Ουάταν, που θεωρείται προσκείμενη στη Δαμασκό, έκανε λόγο για δύο στρατιώτες νεκρούς και άλλους δύο τραυματίες σε «επίθεση τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον οδοφράγματος του στρατού» στην Κουνέιτρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, ορισμένες ένοπλες οργανώσεις στον νότο υποστηρίζονταν στο παρελθόν από το Ισραήλ, που βλέπει με πολύ κακό μάτι την εδραίωση κοντά στα σύνορά του δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς, ειδικά παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, όπως και δυνάμεων της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 117.000 αμάχων, ενώ έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης