Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία πρότεινε σήμερα να μεταβεί στην Ιντλίμπ προκειμένου να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την εκκένωση του πληθυσμού πριν από μια επικείμενη επίθεση του συριακού στρατού.

«Είμαι έτοιμος να δεσμευτώ, προσωπικά και φυσικά για τη διασφάλιση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσει να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός προς μια πιο ασφαλή περιοχή», δήλωσε ο Στάφαν ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαρχία Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία και στη μεθόριο με την Τουρκία, είναι το τελευταίο προπύργιο μετριοπαθών ανταρτών και ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών. Περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή αυτή, εκ των οποίων 1,4 εκατ. διέφυγαν από άλλες ανταρτοκρατούμενες επαρχίες που επανέκτησε το καθεστώς της Δαμασκού, υπενθύμισε ο ντε Μιστούρα.

Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να απαλλάξει την Ιντλίμπ από «τρομοκράτες» που έχουν καταφύγει εκεί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εκτίμησε σε «περίπου 10.000 άνδρες, συν οι οικογένειές τους» τον αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα και της Αλ Νόσρα, οι «οποίοι, κανείς δεν αμφιβάλλει, είναι τρομοκράτες που πρέπει να νικηθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως προειδοποίησε για το βαρύ τίμημα που κινδυνεύει να καταβάλει ο άμαχος πληθυσμός αν πραγματοποιηθεί επίθεση: «δεν πρέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη κι αν είναι δίκαιο να καταπολεμηθούν τρομοκράτες», προειδοποίησε.

«Υπάρχουν τα μέσα για να σωθούν οι άνθρωποι, αλλά έχουμε ανάγκη την κυβέρνηση (…) προκειμένου να επιτρέψει έναν αξιόπιστο ανθρωπιστικό διάδρομο», συνέχισε ο ντε Μιστούρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη υποβάλει το σχετικό αίτημα στη Δαμασκό.

Υπενθύμισε πως στα τέλη του 2016, κατά την αιματηρή μάχη για την ανακατάληψη του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, είχε και πάλι προσφερθεί να μεταβεί εκεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Όμως η Αλ-Νόσρα είχε αρνηθεί την προσφορά μου να συνοδεύσω αμάχους. Χάσαμε δύο μήνες και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού».

Την Τετάρτη (χθες), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προειδοποιήσει για «τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Ιντλίμπ σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Είχε επαναλάβει επίσης πως «η χρήση χημικών όπλων είναι εντελώς απαράδεκτη».

Ο Μιστούρα δήλωσε πως το συριακό καθεστώς, ακριβώς όπως και η Αλ-Νόσρα, «έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν χημικά όπλα».

Μιλώντας χθες για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τις δυτικές χώρες να μην «προβάλλουν εμπόδια στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Ιντλίμπ και τις κατήγγειλε ότι «αναθερμαίνουν ενεργά» το θέμα μιας «λεγόμενης χημικής επίθεσης» που θα αποδοθεί στη συριακή κυβέρνηση.

Την Τρίτη, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως οι «τρομοκράτες» στην Ιντλίμπ είναι ««βρίσκονται κοντά σε μία σοβαρή προβοκάτσια, με τη χρήση χημικών ουσιών που περιέχουν χλώριο».

Η συριακή σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 350.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011. Έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες να τεθεί τέλος στον πόλεμο, αλλά μέχρι σήμερα όλες έχουν αποτύχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης