Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε η αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Συρία, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο συνασπισμός «άρχισε τη διαδικασία αποχώρησης (…) από τη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Σον Ράιαν.

«Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν θα συζητήσουμε για προθεσμίες, περιοχές ή κινήσεις των στρατευμάτων» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την αιφνίδια αναγγελία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποχωρήσουν οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στη Συρία.

Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός συστάθηκε το 2014 μετά την αύξηση της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και την κατάκτηση μεγάλων εκτάσεων στη χώρα αυτή και στο γειτονικό Ιράκ. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, μετέχουν στον συνασπισμό αυτόν.

Προς το παρόν δεν διευκρινίστηκε ποιες δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τη Συρία, αν και η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση επί του πεδίου μετά τη μονομερή απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε χθες πως η Γαλλία θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία όταν εξευρεθεί μια «πολιτική λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε την απόφαση να αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, θα το κάνουμε» δήλωσε παράλληλα χθες όσον αφορά στις αμερικανικές δυνάμεις ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

*Με πληροφορίες απο ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης