Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε την Κυριακή σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία και τον ρόλο του Ιράν με δύο αμερικανούς απεσταλμένους που κάνουν περιοδεία στην περιοχή, ανέφεραν οι υπηρεσίες του σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, ο Τζέιμς Τζέφρι, συζήτησε με τον Νετανιάχου για την «κατάσταση» και τις «κοινές προσπάθειες» για να περιοριστεί ο ρόλος του Ιράν στη χώρα αυτή, που σπαράσσεται από τον πόλεμο τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και το Ισραήλ δεν παύει να προειδοποιεί εναντίον της δυνητικής «αγκυροβόλησης» του Ιράν στη Συρία, που γειτονεύει με το εβραϊκό Κράτος.

Ο Τζέφρι και ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία, ο Τζόελ Ρέιμπερν, κάνουν περιοδεία στη Μέση Ανατολή και οι πρώτοι τους σταθμοί ήταν το Ισραήλ και η Ιορδανία. Θα μεταβούν επίσης στην Τουρκία, όπου αναμένεται να εκφράσουν για άλλη μια φορά την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Δαμασκού για την ανάκτηση της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Το συριακό καθεστώς και η Ρωσία, ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Δαμασκού, έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις προειδοποιήσεις τους περί της έναρξης επιχειρήσεων στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία.
Η επαρχία αυτή ελέγχεται κατά το 60% από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας οργάνωσης στην οποία κυρίαρχος είναι ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, καθώς και από παρατάξεις σύρων ανταρτών. Μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην επαρχία υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης