Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Συρίας πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Γιουχάνα Γιαζίγκι κάλεσε σήμερα από τη Δαμασκό όλους τους χριστιανούς να παραμείνουν στη σπαρασσόμενη επί 21 μήνες από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Απευθυνόμενος στο ποίμνιό του, στην πρώτη του ομιλία από την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο -έπειτα από τον θάνατο του προκατόχου του Ιγνατίου Δ΄ Χαζίμ-, ο προκαθήμενος κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να δώσουν τέλος στη σύρραξη και να ξεκινήσουν διάλογο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς οι χριστιανοί βρισκόμαστε και θα παραμείνουμε στη Συρία. Πιστεύουμε πως ο Χριστός βρίσκεται πάντοτε παρών στην περιοχή τούτη, γενέθλιο τόπο του χριστιανισμού» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην εμφύλια σύρραξη, ο πατριάρχης υπογράμμισε ότι «αυτό που μας συμβαίνει, συμβαίνει επίσης και στους άλλους. Βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με οποιονδήποτε άλλον, είτε μουσουλμάνο είτε χριστιανό, ο ένας στο πλευρό του άλλου, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες».

Σε βίντεό τους, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι αντικαθεστωτικοί απείλησαν σήμερα πως θα επιτεθούν σε δύο χριστιανικά χωριά, εάν οι κάτοικοί τους δεν διώξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατριάρχης κάλεσε, επίσης, του αντιμαχόμενους να απαρνηθούν τη βία «σε όλες τις μορφές της» και να δρομολογήσουν έναν διάλογο «προς το συμφέρον όλων μας, για τη χώρα, για την ειρήνη στη Συρία και σε όλη την περιοχή».

«Ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στην αποδοχή του άλλου» εκτιμά ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης