Συρία: Ο στρατός απελευθέρωσε Δρούζους ομήρους που είχαν απαχθεί από το ISIS

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018, 19:14
Συρία: Ο στρατός απελευθέρωσε Δρούζους ομήρους που είχαν απαχθεί από το ISIS
Ο συριακός στρατός απελευθέρωσε όλους τους Δρούζους ομήρους που είχαν απαχθεί στα τέλη Ιουλίου από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη νότια επαρχία Σουέιντα, ανέφερε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις "συγκρούστηκαν ολομέτωπα με την τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ, που είχε απαγάγει γυναίκες και παιδιά στην επαρχία Σουέιντα και κατόρθωσαν να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους", 19 τον αριθμό, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ταυτόχρονα "σκότωσαν τους απαγωγείς", υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δείχνουν γυναίκες με καλυμμένα τα πρόσωπα, αγόρια και τουλάχιστον ένα κορίτσι περικυκλωμένους από άνδρες σε στρατιωτική περιβολή κοντά σε ένα φορτηγό σε ένα τοπίο ερήμου.

Το κινηματογραφικό υλικό είχε γυριστεί κοντά στην αρχαία πόλη Παλμύρα στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει στις 25 Ιουλίου περίπου 30 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και επιθέσεων που εξαπέλυσαν ενάντια σε Δρούζους στη Σουέιντα.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις αυτές, τις φονικότερες εναντίον της κοινότητας των Δρούζων από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Ο Νουρ Ραντουάν, ένας δημοσιογράφος με έδρα το Σουδάν, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ομήρων, σημείωνοντας ότι αυτή ήταν το "δεύτερο βήμα" σε μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων που διαπραγματεύτηκε το καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία.

Ως μέρος της συμφωνίας, δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα στις 20 Οκτωβρίου με αντάλλαγμα λύτρα και απελευθέρωση φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Ραντουάν, οι Δρούζοι ελπίζουν για την επιστροφή 20 ομήρων, όχι 19 όπως ανέφερε το Sana, αλλά "το ΙΚ ανέφερε σε μια από τις οικογένειες των ομήρων ότι σκότωσε ένα μέλος της, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδείξεις".

Δύο άλλοι όμηροι εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές: ένας φοιτητής αποκεφαλίστηκε τον Αύγουστο και μια 25χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Μια 65χρονη γυναίκα πέθανε κατά την κράτησή της, σύμφωνα με το ΙΚ.

Η κοινότητα των Δρούζων είναι συγκεντρωμένη κυρίως στην επαρχία Σουέιντα και περίπου 700.00 άνθρωποι κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την έναρξη του πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του συριακού πληθυσμού.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018, 19:14