Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν την Τρίτη στη στρατηγική πόλη Μααρέτ αλ-Νούμαν, η οποία βρίσκεται νότια της πόλης Ιντλίμπ, σε μια σημαντική προέλαση των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει μια περιοχή που ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών στη βορειοδυτική Συρία.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην Μααρέτ αλ-Νούμαν υποστηριζόμενες από επιδρομές της αεροπορίας, οι μάχες διεξάγονται στο δυτικό τομέα της πόλης» η οποία έχει σχεδόν εκκενωθεί, οι περισσότεροι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν λόγω των βομβαρδισμών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan, οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην Μααρέτ αλ-Νούμαν και πολεμούν στα περίχωρά της.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε την Τρίτη ότι θα ανταποδώσει «με τον ισχυρότερο τρόπο, χωρίς δισταγμό», κάθε επίθεση των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, εναντίων των παρατηρητηρίων της Τουρκίας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, 358.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη βία, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών και των παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το Παρατηρητήριο τονίζει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων από τις 15 Ιανουαρίου ανέρχονται σε 120.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ακτιβιστές στην επαρχία, η νέα προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων έχει εξωθήσει χιλιάδες αμάχους να τραπούν σε φυγή κινούμενοι προς την πόλη Ιντλίμπ και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης