Τουλάχιστον οκτώ μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της συριακής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο κέντρο της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο, που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ανέφερε πως η επιδρομή είχε στόχο θέση της σιιτικής οργάνωσης κοντά στην πόλη αλ-Σούχνα, στην έρημο της επαρχίας Χομς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ μαχητές της και να τραυματιστούν περισσότεροι από 20 άλλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή επί του εδάφους επιβεβαίωσε το αεροπορικό πλήγμα, δίνοντας απολογισμό επτά νεκρών στις τάξεις της Χεζμπολάχ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να γνωρίζει ποια πλευρά φέρει την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δεν αποκλείεται ο θάνατος των επτά μαχητών να οφείλεται σε ρωσικά «φίλια πυρά». Εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, που πραγματοποιεί επίσης αεροπορικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, δήλωσε πως η τοποθεσία ήταν εκτός της περιοχής στην οποία επιχειρεί.

Η Χεζμπολάχ πολεμά στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που έχει εξαπολύσει –με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας– μεγάλη επίθεση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από την Μπαντίγια, μια ερημική περιοχή που εκτείνεται σε πολλές επαρχίες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις εναντίον θέσεων του καθεστώτος, προκαλώντας δεκάδες θανάτους στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ κατέλαβε, εξάλλου, την Κυριακή την πόλη Αλ-Καριαταΐν, που βρίσκεται στην έρημο της επαρχίας Χομς, και η οποία ήταν επί μακρόν το σύμβολο της συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης