Ομάδα της αντιπολίτευσης της Συρίας στο εσωτερικό, την οποία ανέχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα λάβει μέρος στην ειρηνευτική σύνοδο για τη Συρία που είναι γνωστή ως Γενεύη 2, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η μοίρα του συριακού λαού έχει αποφασισθεί εκ των προτέρων από τις ξένες δυνάμεις.

Η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τις Δυνάμεις για τη Δημοκρατική Αλλαγή (CCND) δε συμμετέχει στον Εθνικό Συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, του οποίου οι ηγέτες βρίσκονται στην εξορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός –που παραμένει βαθιά διχασμένος όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής του ή μη στη σύνοδο–, πρόκειται να αποφασίσει μεθαύριο Παρασκευή αν θα συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο Γενεύη 2, οι εργασίες της οποίας είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την 22η Ιανουαρίου στην Ελβετία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έθεσαν την αντιπολίτευση «προ τετελεσμένου γεγονότος ζητώντας να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτή η δύσκολη και περίπλοκη αποστολή να στεφθεί με επιτυχία μέσα σε διάστημα 4 ημερών» κατήγγειλε σήμερα η Επιτροπή Εθνικού Συντονισμού σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφερόμενη στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της απόφασης του συνασπισμού και την έναρξης της διάσκεψης.

«Δε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτός ο τρόπος οργάνωσης μιας συνόδου στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον ενός λαού είναι σοβαρός, παρεκτός αν είναι η απόφαση της διεθνούς κοινότητας εκείνη που μετράει» συνέχισε η CCND.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητείται από εμάς, τους πολίτες της Συρίας να υποκύψουμε στις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο ενός σεναρίου που έχουν προετοιμάσει από πριν για να αποφασίσουν για τη δική μας μοίρα» τόνισε, και αρνήθηκε να υποστηρίξει «οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία» που έχει επιτευχθεί σε βάρος «της συριακής τραγωδίας».

Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι δεν έλαβε καμία πρόσκληση απευθυνόμενη σε αυτήν αλλά το αντίγραφο εκείνης προς τον επικεφαλής του Συνασπισμού, Άχμαντ Τζάρμπα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης