Οι κάτοικοι της Φούα και της Κεφράγια, των δύο τελευταίων κοινοτήτων της Συρίας που παρέμεναν υπό πολιορκία, θα εκκενώσουν την περιοχή, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων από το συριακό καθεστώς, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Φούα και η Καφράγια είναι φιλοκυβερνητικά χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ. Πολιορκούνται εδώ και τρία χρόνια από τους αντάρτες και τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία). Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους σιίτες, κατοικούν στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την παρέμβαση της Ρωσίας και της Τουρκίας (η πρώτη στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και η δεύτερη τους αντάρτες) προβλέπει την απομάκρυνση όλων των κατοίκων των δύο χωριών και τη μεταφορά τους σε εδάφη που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, όπως είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Σε αντάλλαγμα, θα απελευθερωθούν εκατοντάδες κρατούμενοι από τις φυλακές του καθεστώτος», πρόσθεσε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «πληροφορίες» που αφορούν μια συμφωνία η οποία προβλέπει την εκκένωση «χιλιάδων ανθρώπων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολιορκία χωριών και πόλεων χρησιμοποιείται ως τακτική πολέμου στη Συρία από το 2011, ιδίως από το καθεστώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης