Τουλάχιστον 15 Σύροι χριστιανοί που είχαν απαχθεί από το Ισλαμικό Χαλιφάτο σε ένα χωριό της κεντρικής Συρίας απελευθερώθηκαν σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Μια ομάδα 15 χριστιανών που κρατούνταν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην αλ Καριατάιν απελευθερώθηκε και έφθασε στη Φαϊρούζα», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το Ασσυριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μάλιστα διευκρίνισε ότι οι άνδρες που έφθασαν στη πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χομς «είναι καλά στην υγεία τους».

Σημειώνεται ότι στις αρχές του Αυγούστου τουλάχιστον 230 άμαχοι απήχθησαν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ανάμεσά τους δεκάδες χριστιανοί, στο χωριό Καριατάιν.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας απελευθερώθηκαν μετά την καταβολή ενός ειδικού φόρου που επιβάλλουν οι τζιχαντιστές στους μη μουσουλμάνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία απελευθερώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνεται ο ιερέας Ζακ Μουράντ, ένας Ασσύριος χριστιανός ο οποίος είχε απαχθεί τον Μάιο από το Μοναστήριο αλ Καριατάιν από ενόπλους και κρατείται σήμερα από τους τζιχαντιστές.

Από την πλευρά του, το Βατικανό επιβεβαίωσε πως οι τοπικές θρησκευτικές αρχές διεξάγουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την απελευθέρωση του ιερέα και άλλων χριστιανών.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Τύπου, η απελευθέρωση των 15 χριστιανών σημειώθηκε αφού υπεγράφη μια συμφωνία ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους χριστιανούς του χωριού.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η ασφάλεια των χριστιανών δεν είναι εγγυημένη, παρά μόνον εάν πληρώνουν τον τζίζγια, δεν επιδεικνύουν σύμβολα της θρησκείας τους και «δεν λαμβάνουν μέρος σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης