Η Ράκα, «πρωτεύουσα» και επιχειρησιακό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία για τα τρία χρόνια της κυριαρχίας τους εκεί, αρχίζει και αποκαλύπτει τα μυστικά της, μετά την απελευθέρωση και την ανακατάληψή της από τις συριακές δυνάμεις. Φαίνεται όμως ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών που ήλεγχαν την πόλη, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι τους, δεν βρέθηκαν στην πόλη της Συρίας σε όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων. Και σίγουρα δεν έμειναν εκεί για να υποστούν τις συνέπειες της ήττας τους.

Σύμφωνα με τις συριακές αρχές ο κουρδοαραβικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, επέτρεψε σε περίπου 250 τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους και σε 3.500 μέλη των οικογενειών τους να φύγουν από τη Ράκα, τις παραμονές της κατάληψης της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Πέμπτη, η Μόνιμη Αποστολή της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι έστειλε επιστολές με τις οποίες υποστήριζε ότι ο συνασπισμός διασφάλισε την απόσυρση των μαχητών του ΙΚ από τη Ράκα και την Ντέιρ αλ-Ζορ.

Σύμφωνα με το BBC, οι SDF προσέλαβαν οδηγούς για να οδηγήσουν τα οχήματα που θα μετέφεραν “εκατοντάδες οικογένειες” εκτοπισμένων από τις μάχες σε έναν καταυλισμό. Μεταξύ των οδηγών ήταν και ο Άμπου Φάουζι, ο οποίος μίλησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι οδηγοί των οχημάτων μετέφεραν περίπου 4.000 ανθρώπους έξω από τη Ράκα, με μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και περισσότερα από 100 άλλα οχήματα του ίδιου του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και ξένοι μισθοφόροι από το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Υεμένη, πήραν από την πόλη ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν, κυρίως όπλα και πυρομαχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Hurriyet λοιπόν σε σημερινό της άρθρο δημοσίευσε βίντεο που αποδεικνύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς, δείχνοντας τρία ανοιχτά φορτηγά και ένα λεωφορείο να μεταφέρουν εκτός της Ράκα, ένοπλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η συμφωνία με την οποία επετράπη στους μαχητές του ΙΚ να αποσυρθούν από την πόλη επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση ντόπιων αξιωματούχων. Εκείνη την περίοδο οι εκπρόσωποι του διεθνούς συνασπισμού και των SDF δεν είχαν παραδεχτεί ότι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Τον Οκτώβριο, ο διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τη Ράκα από τους τζιχαντιστές. Αμέσως μετά, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο επίσημη κυβερνητική πηγή, ότι η Δαμασκός θα εξακολουθήσει να θεωρεί τη Ράκα κατεχόμενη πόλη, μέχρι να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης