Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.01 τα ξημερώματα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με προκαταρτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 26 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, Σόφια και 8 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Πέρνικ, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Ταρακουνήθηκαν στη Σόφια

Επικαλούμενο εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS), το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 5,8 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, τονίζοντας πως κάτοικοι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας βγήκαν ανάστατοι έξω στους δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια εκτίμηση έδωσε και το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της βαλκανικής χώρας. Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα), όπως ανακοινώθηκε.

«Η δόνηση έγινε αισθητή σε σχεδόν ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος ήταν 4,7 R», επεσήμανε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον Νικολάι Νικόλοφ, αξιωματούχο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας , ο οποίος μίλησε τα ξημερώματα στο κρατικό ραδιόφωνο, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

«Δεν έχω ζήσει ποτέ τίποτα κάτι τέτοιο. Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και ήταν τρομακτικό», δήλωσε η Ιβάνκα Γκεοργκίεβα, που ζει στον 8ο όροφο μιας εκ των πολυκατοικιών που κουνήθηκαν.

Η σεσμική δόνηση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το φονικό σεισμό της Κυριακής στην Ιταλία, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια.

Μικρές ζημιές

Παρά την καταστροφική, όπως θεωρείται, ισχύ του σεισμού, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της εθνικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας αναφέρθηκε μόνο η κατάρρευση ενός σπιτιού, στο χωριό Ρουντάρτσι στα δυτικά περίχωρα της Σόφιας. Σημειώνεται πως υπήρξε απομάκρυνση των κατοίκων από μια μονοκατοικία στην Πέρνικ, όπως και σε μια πολυκατοικία σε νότια περιοχή της Σόφιας, εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών, που σχηματίστηκαν στους τοίχους.

Ωστόσο, «επί ποδός πολέμου» τέθηκαν η κλινική της Σόφιας «Πιρογκόφ» αλλά και ιατρικά συνεργεία στην πρωτεύουσα, στην Πέρνικ και σε άλλες κοντινές, και μη, περιοχές από το επίκεντρο του σεισμού. Παράλληλα, οι Βούλγαροι ιατροί δεν προλάβαιναν να φροντίσουν τα πολυάριθμα κρούσματα πανικού, τα συμπτώματα ταχυκαρδίας και τους νευρικούς κλονισμούς κατοίκων της Σόφιας.

Ενδεικτικό είναι ότι αρκετοί πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πανικό τους.

Αισθητός και στη Β. Ελλάδα

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε περιοχές της Β. Ελλάδας.

Κάτοικοι στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας ανέφεραν πως η σεισμική δόνηση ήταν αρκετά δυνατή, εκφράζοντας φόβους ότι το επίκεντρο της βρισκόταν μέσα στον ελλαδικό χώρο.

Διαβάστε επίσης:
Τουλάχιστον εκατό μετασεισμοί στη Β. Ιταλία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012, 09:26

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης