Ισχυρότατη σεισμική δόνηση εντάσεως 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά του Άτσεχ, πολύ κοντά στις ακτές της Ινδονησίας, στις 14:38 (τοπική ώρα), περίπου 11.40 ώρα Ελλάδας.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας ανέφερε αρχικά ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια 8,5. Ένταση 8,9 βαθμών είχε δώσει και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές της χώρας εξέδωσαν από την πρώτη στιγμή προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι, ενώ έχει αρχίσει η εκκένωση των παράκτιων περιοχών. Πανικόβλητοι κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ενώ αυτή την ώρα κύμα 17 εκατοστών κατευθύνεται στο Άτσεχ.
 
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, νωρίτερα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει απειλή για παλιρροϊκό κύμα, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα είναι σε επιφυλακή.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, αλλά και σε περιοχές της Ινδίας, όπως στις πόλεις Καλκούτα, Μπανγκαλόρ και Τσενάι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωφυσικής, το εστιακό του βάθος προσδιορίζεται στα 33 χιλιόμετρα, 495 χλμ. από τις ακτές της Σουμάτρας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Η εν λόγω περιοχή είχε πληγεί από σεισμό και τσουνάμι το 2004 με περισσότερους από 230.000 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης